A Demokratikus Koalíció az adótörvények módosításáról

Az adótörvények keddi parlamenti vitájában szólalt föl Baracskai József, a Demokratikus Koalíció képviselője. Elégedetten nyugtázta, hogy ez az első olyan év, amikor az Orbán-kormány nem vezet be új adókat, és amikor a közteherviselés rendszere nem válik még a korábbinál is igazságtalanabbá. Sajnálattal tette hozzá, hogy ennél több jó azonban a jövő évi adótörvényekről nem mondható el.

Leszögezte: a törvény szószegő. Amikor a kormány 2010-ben meghirdette az ágazati különadókat, azt ígérte, hogy ezek átmeneti válságadók, most viszont már az adórendszer tartós elemeinek tekinti őket. Olyanok ezek, mint egykor a Magyarországon ideiglenesen tartózkodó szovjet csapatok.

A képviselő rámutatott: az, hogy Orbánék csökkentik a magas jövedelműek SZJA-terhelését, és a kieső bevételeket ágazati különadókkal pótolják, azt jelenti, hogy csökkentik a fogyasztásra, de emelik a beruházásra és fejlesztésre fordított jövedelmek adóját. Így a magas jövedelműek többet költhetnek – adott esetben külföldön – fogyasztásra, a vállalkozások viszont kevesebbet beruházásra. A kormány ezzel nem „a zemberek" oldalára állt a bankokkal és multikkal szemben, hanem a gazdagok oldalára a beruházásokkal és a munkahelyteremtéssel szemben. Az adórendszer fenntartásával pedig fenntartja annak beruházás- és foglalkoztatás-ellenességét, és gazdagpártiságát.

A képviselő végül a DK adóügyi javaslatait ismertette a következő, demokratikus kormány számára. Az összes többi párttal ellentétben eltörölni javasolta a gyerekek után járó adókedvezményt. Ez ugyanis, mondta, még a mostani módosítással együtt is csak azokon segít, akiknek alacsony a munkajövedelmük, de nem ad segítséget azoknak, akik ennek híján sem jövedelemadót, sem járulékot nem fizetnek. Márpedig a gyermekek 16 százaléka ilyen családban él. A jelenlegi rendszer ezért azokat segíti, akiknek erre kevésbé van szüksége, és magára hagyja azokat, akiknek a legnagyobb szükségük volna rá. A DK a következő, demokratikus kormánynak azt javasolja, hogy az adókedvezményt váltsa át a minden családhoz eljutó családi pótlék emelésére, amit az első Orbán-kormány éppúgy befagyasztott, mint a második.

Másodszor azt javasolta, hogy a következő kormány vezessen be második adókulcsot a legmagasabb, évi 5-6 millió forintot meghaladó jövedelmekre, ugyanakkor állítsa vissza a legalacsonyabb jövedelmek esetében az adó-visszatérítést vagy adómentességet. Harmadszor pedig, hangsúlyozta, a különadókat szoros menetrend szerint ki kell vezetni, a bankadót pedig európai szintre kell mérsékelni. Világos, hogy a mai kormánytöbbség erre demagóg módon azt fogja majd mondani, hogy a demokratikus pártok az emberekkel szemben a multik és a bankok oldalára állnak, ez azonban, utalt vissza a felszólalás elején elmondottakra – ostobaság; ezzel a következő kormány a beruházások és a munkahelyteremtés oldalára állna, és ennek érdekében várna el nagyobb áldozatvállalást a magas jövedelműektől.

DK Sajtóiroda

Forrás: dkp.hu

Kapcsolódó

Gazdaság 9002869433077558379

DK Facebook közösségek



Helyi DK Facebook közösségek: KATTINTS IDE!

Népszerű

Archívum

item